Tel: +44 (0) 2079890750

Global Recruitment Experts

Access to millions of CV's and
thousands of international jobs

Is the Australian Jobs Market Racist?


We recently had an interesting enquiry that came into us via Social Media that we have responded to with the help of our Australian colleagues.

The enquirer wants to remain anonymous so names and exact locations have been removed but otherwise unaltered

Good day!
I am not looking for job, I am just a freshman student looking for a little information and help from an expert in recruiting. I really wish you could waste a little bit precious time to give me a hand.

I am first year student in Applied Geology in Australia, having a dream in getting into mining industry however being a foreigner I have no connection or background .Here are a few of my question.

1. I am a foreigner; I wish to know that is it very difficult for a person like me to land a job because of the race, visa issue?

  • Answer: Race has nothing to do with your outcome. If you are in Australia you will know that Australians are generally fairly accepting of migrant and other cultures. The main race issues arise when migrants try to change our ways or our culture to suit themselves and then become demanding. This issue is not unique anywhere in this world. Australians may be very tolerant however, they will not put up with migrants they cannot understand e.g. Do not or cannot speak sufficient English/Australian to be understood or employed.

2. The job market looks brilliant now; however can you tell me that is that same for a foreigner? Will it be the similar situation 3 years later?

  • Answer: The job market is always shifting – no one can predict the future. This is the same for Aussies as well. This is not a race issue – see above.

3. No offence, but to express my concern as an Asian, I overheard a racist comment saying that mining firms only recruit white people. I do not know to what extent is this true?

  • Answer: This is absolutely incorrect. We can site situations where many Asians have been employed into the mining industry. Bear in mind that for Asians, the English language can be extremely difficult to master.

4. I am studying in the first year. However I wish to listen to suggestion from an expert in recruiting, what sort of preparation I need to do during my college time in order to make myself a competent person? When you are recruiting a graduate geologist what are the character you are looking for -both personal and technical?

  • Answer: Make sure that you take advantage of every opportunity available to you through your University to undertake “Industry Placement or practical placement. This is where you are placed with a business to gain real live practical experience. Personal traits: Friendly, cheerful and outgoing and willing to learn. Technical: Get your qualifications and make sure you understand that you have to start at the bottom of your industry. Your degree is a starting point not a finishing point! Also make sure your conversational English is perfect!!!!!!

5. Though my knowledge is limited, I believe that the school curriculum is not enough to train an industry ready geologist, so what do you think are the most important skill a student needs to acquire within and beyond college lectures and labs?

  • Answer: Do your research well. Ring businesses and ask them these questions and make sure you check back with these companies that you are on the right track.

6. What skills need to be nurtured? What extra lesson should be attended outside school, during holidays?

  • Answer: Please study Australian culture and pay attention to what employers want, not what you think they may want. Ask questions politely, they won’t mind at all – you never know what might happen!

7. Where and how to find an internship opportunity, especially as a foreigner? What are the experiences or position an employer is looking from internship experience?

  • Answer: To get an internship you must build a portfolio of your skills. Every situation will present an opportunity. Seize those opportunities and make sure you thoroughly spell check all documents for spelling and grammar. The market is competitive not racist.

8. As a typical geology course in Australia is 3 years, but honours degree is provided by my university. Would you tell me the value of honours degree? I heard that most companies now are looking for honours or master student, is that true?

  • Answer: Yes, this in true. Many companies look for higher qualifications to try and filter out the best applicants. If you have the ability and opportunity, just do it while you can, it will pay off in the long run.

I have no connection in mining industry in Australia. The only strength I have is I believe in hard work. I’m willing and able to accept lower starting salary, stay in remote region for a substantial duration and willing to learn all the time and do not drink alcohol. I really wish you could give a stranger some guidance so I will start to get myself ready and accelerate my dream in the next 2+ years of study!
God bless you!

  • Answer: We hope our answers have helped and your attitude is the correct one and this is the 10th tip from us below

Preparation and full disclosure is the secret to getting opportunities. You make your own luck in life and here are two links.

The first one is guidance given to candidates if they want to work in Australia and the second is general tips on the preparation of your CV.

We hope this will be helpful to students within Australia and those hoping to work in Australia at some point in the future.

 

Author : Chris Slay

Skills Provision will allow our articles/quotes to be reproduced on other formats as long as full accreditation is given.